Координационо тело: Интеграција рома и ромкиња у друштво наш заједнички циљ

Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији, којим председава потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић, организовало је у сарадњи са Националним саветом ромске националне мањине јавну дебату на тему “Заступљеност Рома и Ромкиња у јавној управи – изазови и препреке”, поводом предстојећег Међународног дана Рома. 

У име потпредседнице Владе присутнима се обратио Ненад Иванишевић, саветник министарке за питање Рома и председник Савета за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде Рома. 

“Сви заједно имамо чиме да се похвалимо од тренутка када је формирано Координационо тело и од када је на његовом челу потпредседница Владе Зорана Михајловић. Радили смо на побољшању стамбених услова, по први пут као држава потписали споразум о сарадњи са ромским националним саветом, постигли резултате у области образовања и данас имамо више стотина ромске омладине која завршава факултете, имамо већи број здравствених медијатора, усвојили смо стратегију и акциони план. Али, то није довољно. Наш заједнички циљ је исти – потпуна интеграција Рома и Ромкиња у друштво”, рекао је Иванишевић. 

Он је истакао да нема боље поруке за младе Роме и Ромкиње од тога да ће бити запослени када заврше факултет. 

“Наш задатак је да им омогућимо да се запосле и раде оно за шта су се школовали, али и да уједно помогну нама, већинској заједници, да их боље разумемо и да заједно радимо на процесу који је дугорочан. Да и након 8. априла сваког наредног дана наставимо да узајамном сарадњом унапређујемо положај ромске националне заједнице у нашој земљи”, изјавио је Иванишевић. 

Он је додао и да су три Ромкиње запослене у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и позвао све остале институције да подрже овај пример и у своје колективе запосле припаднике ромске мањине. 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је Влада Србије несумњиво чврсто решена да унапреди положај Рома и Ромкиња у Србији. 

“Поставили смо јасан стратешки и законодавни оквир, основали и координационо тело за праћење стратегије, успоставили одличну сарадњу са Националним саветом и низом активности предузели мере да се број Рома и Ромкиња у јавној управи повећа”, рекао је Ружић. 

Тефик Рамадановић, председник Навионалног савета ромске националне мањине, истакао је да је положај Рома у Србији тежак и да се свакодневно суочавају с предрасудама и дискриминацијом. 

“Неопходно је да се Роми и Ромкиње укључе у јавну управу јер чине више од 10% укупног броја становништва. Желимо, као Национални савет, да будемо равноправан партнер држави и велико хвала потпредседници Владе Зорани Михајловић на залагању и труду да нам помогне”, рекао је Рамадановић.