Михајловићева: Ромкиње најосетљивија група, важно је економски их оснажити

“Није лако бити жена, а посебно бити Ромкиња, јер су оне најосетљивија и највише дискриминисана група међу мањинама. Статистика није добра, девет од 10 жена није запослено, мали проценат њих заврши школу и рано се удају. Важно је да сви заједно радимо више да их економско оснажимо и побољшамо положај Ромкиња”, изјавила је данас потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући регионалну конференцију “Економска (не)зависност Ромкиња: изазови и рани узроци”, која се данас и сутра одржава у Београду, изјавила да је Србија урадила пуно на унапређењу и интеграцији ромске заједнице у друштво, али да сви заједно морамо да урадимо више.  

“Не само да смо донели националну стратегију и акциони план за интеграцију Рома и Ромкиња у друштво, за који смо до сада издвојили 6,2 милиона евра, него смо успоставили  ГИС базу података о подстандардним ромским насељима, омогућили накнадни упис у матичне књиге, обезбедили здравствене медијаторе, педагошке асистенте и издвајамо новац за школске стипендије”, рекла је она.

Потпредседница Михајловић, која председава Координационим телом за праћење имплементације националне стратегије за Роме, додала је да Роми и Ромкиње немају другу државу и да сви заједно живимо у земљама региона.

“То треба и да покажемо на делу – да их запослимо, укључимо у институције, радимо више на локалном нивоу и, заједно са Европском комисијом која подржава наше активности и невладиним сектором, допринесемо бољим условима живота ромске заједнице”, рекла је Михајловићева.

Горан Свилановић, генерални секретар Регионалног савета за сарадњу (РЦЦ), захвалио је потпредседници Михајловић на континуираној подршци и истакао да РЦЦ подржава владе региона да успешно спроведу националне програме интеграције ромске мањине.

“Данас ћемо посебно разговарати о женама, јер је положај Ромкиња посебно осетљив. Важно је да их економски оснажимо и радимо све да буду пуноправни чланови заједнице”, рекао је Свилановић.

Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, истакла је да је за Европску унију тема положаја Рома изузетно важна, те да посебну пажњу посвећују упису новорођенчади у матичне књиге, учењу Рома и Ромкиња о основним правима, решавању стамбених питања, запошљавању и школовању деце.

“Важно је унапређење правног оквира, посебно имајући у виду поглавља 19 и 23 на путу европских интеграција. Верујем да ће ова дводневна конференција дати резултате и смернице за даљи рад”, изјавила је Норчић Штамцар.