Михајловићева: Нема људских права, без поштовања права жена и мањина

„Борба да све маргинализоване и вишеструко дискриминисане групе грађана и грађанки буду препознате као равноправни чланови нашег друштва, да равноправно остварују сва своја права и да имају једнаке могућности за рад и развој одговорност је свих нас. Не можемо говорити о људским правима, а да то не обухвата поштовање права жена и мањина у Србији“, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је, поводом обележавања Међународног дана људских права, истакла да 10. децембар треба да нас подсети да су људско достојанство и слобода темељ за изградњу модерног и развијеног друштва.

„Важно је да доносимо законе и стратегије, али, још значајније је да конкретним мерама омогућимо свима да се школују, да раде, да спречимо насиље и да свако има могућност да оствари своје потенцијале. То се посебно односи на ромску националну мањину у Србији и на вишеструко дискриминисане и рањиве групе жена, као што су жене са инвалидитетом, жене на селу, самохране мајке и Ромкиње“, рекла је Михајловићева.

Подсетивши да се данашњим даном завршава и глобална кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, потпредседница Владе је истакла да против насиља над женама треба да се боримо током целе године.

„Нема говора о људским правима ако су жене и девојчице жртве насиља. Ово је огроман проблем целог друштва и захтева едукацију, рад са најмлађима, активну улогу породице и школе. Моја порука свима је да заштитимо жене и не окрећемо главу пред насиљем, јер оно није приватна ствар“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе се захвалила ФК Црвена звезда што се прикључила овој кампањи, препознавши значај борбе против родно заснованог насиља.

„Транспарентом са поруком „Стоп насиљу над женама“ на утакмици против ФК Келн првим таквим на једном фудбалском стадиону, Србија је послала свету снажну поруку подршке борби против насиља над женама“, закључила је она.