Протокол о сарадњи са председником Националног савета ромске националне мањине

Потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић потписала је у име Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији, којим у име Владе Србије председава, Протокол о сарадњи са председником Националног савета ромске националне мањине Тефиком Рамадановићем.

„Влада Србије искрено је посвећена унапређењу положаја Рома и Ромкиња и њиховом укључивању у све сфере друштва. Протокол о сарадњи који смо данас потписали говори о нашој решености да заједно радимо на смањењу дискриминације. Наш циљ је нулта дискриминација у друштву“, изјавила је Михајловићева.

Она је додала да ће Координационо тело којим председава заједно са ромским националним саветом и локалним самоуправама радити на спровођењу Стратегије за социјално укључивање ромске заједнице, пре свега кроз области образовања, становања, здравства и запошљавања.

Тефик Рамадановић, председник Националног савета ромске националне мањине, захвалио је потпредседници Владе на досадашњој посвећености овој области, истакавши да је за Роме и Ромкиње данашње потписивање Протокола о сарадњи историјски догађај.

„По први пут смо препознати од стране државе, Влада Србије је наш најзначајнији партнер у борби за бољи живот. Циљ нам је да радимо заједно, још боље и ефикасније, на унапређењу положаја ромске заједнице у Србији. Потписивање овог протокола представља велики напредак и подстрек Националном савету да заједно са Владом Србије ради на постизању тог циља“, рекао је Рамадановић.

Протокол о сарадњи између Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији и Националног савета ромске националне мањине, између осталог, има за циљ делотворно спровођење политика усмерених на повећање социјалне укључености Рома и Ромкиња у Републици Србији, јачање сарадње која ће резултирати заједничким деловањем на локалном нивоу у циљу адекватног спровођења Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња, као и активно спровођење кампања којима се подиже свест о положају Рома и Ромкиња и гради солидарност.