Михајловићева: Спречавање дечјих бракова за једнаке шансе сваког детета

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас, поводом Светског дана детета, да заштита и унапређење права детета представљају приоритет друштва и да се мора урадити више на спречавању дечјих бракова, као једног од најдрастричнијих облика кршења права деце.

“Развијеност једног друштва не мери се само снагом његове привреде и модерним законима, већ и по томе колико могућности има сваки члан друштва, а посебно они најрањивији, међу којима су свакако жене и девојчице, да буду равноправни чланови друштва и да остваре свој пун потенцијал. Дечји бракови представљају озбиљно кршење права детета, чије последице трпи цело друштво, а највише девојчице, као део популације пред којим је будућност”, каже Михајловићева.

Она подсећа да подаци показују да у Србији око један одсто девојака млађих од 15 година и 7 одсто млађих од 18 година ступи у брак, с тим да су дечји бракови распрострањенији у руралним срединама и међу сиромашнима, а посебно у ромској популацији, где чак 17, односно 57 одсто девојчица у истим старосним групама ступа у брак.

“Одговорност целог друштва је да не дозволимо да девојчице буду жртве патријархалних норми и родних стереотипа, већ да заједно радимо на томе да овај проблем буде видљивији, да мењамо укорењене патријархалне ставове и да улагањем у њихово здравље, образовање и безбедност омогућимо да девојчице остваре свој пун потенцијал”, рекла је Михајловићева.

„Координационо тело за родну равноправност на томе већ ради заједно за УНИЦЕФ-ом, али само ширењем круга организација и партнера који су са нама можемо да направимо искорак какав желимо и осигурамо да девојчице добију сваку врсту подршке која им је неопходна, од враћања у образовни систем, заштите здравља, безбедности, до економског оснаживања“, истиче Михајловићева.