Трећа седница координационог тела за праћење реализације стратегије за социјално укључивање рома и ромкиња у Републици Србији

Потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић председавала је данас трећој седници Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији (2016–2025), на којој је било речи о реализацији пројекта инклузије ромске заједнице у друштво.

На седници се разговарало и о активностима на изради новог акционог плана, спровођењу трајних решења за становање и побољшању инфраструктуре у ромским насељима, као и о успостављању регионалних стандарда за одговорно буџетирање политика инклузије Рома.

Михајловић је том приликом истакла да је Влада Србије посвећена инклузији ромске заједнице у друштво, што подразумева боље услове у области запошљавања, социјалне заштите, образовања, здравља и становања.

Урадили смо много у претходном периоду, али морамо још више, нарочито у области образовања и социјалне заштите, на шта нам указује и Акциони план за спровођење стратегије, подвукла је она.

Посебно добри резултати, како је нагласила, постигнути су у области становања и запошљавања, што је препознала и Влада Немачке, која ће са Координационим телом Владе Србије, као главним партнером, спровести пројекат социјалне инклузије Рома у Србији, вредан три милиона евра.

Михајловић је упознала чланове Координационог тела с тим да се тренутно реализује пројекат побољшања инфраструктуре и услова становања у ромским насељима у 13 градова и општина, вредан више од девет милиона евра.

Такође, како је додала, кроз нови ИПА програм биће обезбеђено 20 милиона евра за социјално становање и запошљавање Рома.

Тема седнице било је и увођење одговорног буџетирања у процес планирања и спровођења политика инклузије ромске заједнице.

Потпредседница Владе је истакла да су одговорно буџетирање и прецизно планирање, потрошња и контрола буџетских средстава намењених за укључивање Рома у друштво важан процес уколико желимо да оно буде успешно.

Седници су присуствовали представници Генералног секретаријата Владе, министарстава здравља, финансија, правде, државне управе и локалне самоуправе, за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, омладине и спорта, просвете и технолошког развоја, европских интеграција и грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Такође, били су присутни и представници Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Преговарачког тима Владе Србије за приступање ЕУ, као и Немачке агенције за међународну сарадњу (ГИЗ), Делегације ЕУ, Тима за људска права УН, Савета за регионалну сарадњу и Националног савета ромске националне мањине.