Унапређени услови становања за 39 ромских породица у Убу

Државни секретар у Министарсву грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић обишао је општину Уб поводом завршетка пројекта „Побољшање услова живота у ромским насељима“ и том приликом уручио 15 кључева новоизграђених кућа припадницима ромске националне мањине.

Он је рекао да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на челу са потпредседницом Владе и  министарком Зораном Михајловић, спровело пројекат у оквиру којег је изграђено 15 нових кућа, а реконструисане 24. Тиме су унапређени услови живота за 39 ромских породица из осам подстандардних ромских насеља. Вредност пројекта је 470.000 евра.

„Од сада имате своје куће и то је најважније да ваша деца могу да напредују и да се школу. Ваше куће по структури нису мање вредне од осталих кућа које се праве у овој општини, и испуњавају све стандарде који су неопходни да би једна кућа била у потпуности функционална. Драго ми је што сте се сви уселили у новоизграђене домове пре Нове године“ рекао је Лакићевић.

Свечаном обележавању завршетка пројекта присуствовала је и народна посланица Ивана Николић, као и представници Националног савета ромске националне мањине.

Ове седмице у Лозници обележен је завршетак радова реконструкције путне и комуналне инфраструктуре у вредности од 284.000 евра. Овим пројектом уређено је 3,4 км пута у ромским насељима, изграђен канал у дужини од 630 метара и направљено спортско игралиште са опремом, чија је површина 252 квадратна метра.

Пројекат „Спровођење трајних решења за становање и побошање физичке инфраструктуре у ромским насељима“ ИПА 2013 – Грант шема, који је вредан 9,2 милиона евра и спроводи се у 13 општина и градова у Републици Србији, до сада је успешно реализован у општинама Оџаци, Бољевац, Лебане и Уб, као и у граду Лозници.