Уручени кључеви станова ромским породицама у Свилајнцу

Данас је 12 ромских породица из ромског насеља „Бурдуш мала“ у Свилајнцу добило кључеве нових станова у којима ће живети. Вредност радова на изградњи станова је 276 000 евра. Станови су изграђени у оквиру пројекта „Спровођење трајних решења за становање и побољшање физичке инфраструктуре у ромским насељима“ а финансирани су из средстава Европске уније, из програма ИПА 2013 уз кофинансирање Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Приликом уручења кључева, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић казао је да од 38 људи који се усељавају у нове станове има 17 деце и да је посебно важно што ће та деца од данас имати много боље услове за одрастање, школовање, али и за игру јер је у склопу пројекта изграђено и дечије игралиште.

Лакићевић је нагласио да су до сада завршени пројекти у општинама Оџаци, Лебане, Уб, Свилајнац и граду Лозници и да су до сада изграђене и реконструисане 123 стамбене јединице, за близу 600 људи а међу њима и више од 250 деце.

Он је додао да је у припреми и нови програм из ИПА 2018, за становање и комуналну инфраструктуру у ромским насељима, вредан 20 милиона евра и да је Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња на челу са потпредседницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић апсолутно посвећено процесу инклузије Рома и Ромкиња у наше друштво.