Висока школа струковних студија за образовање васпитача на ромском језику у Вршцу

Не постоји ништа важније за Роме и Ромкиње него да се школују и образују на свом језику, а ви се сте важан део нашег друштва и будућности наше земље, поручила је потпредседница Владе Зорана Михајловић студентима Високе школе струковних студија за образовање васпитача на ромском језику у Вршцу.

Зорана Михајловић је, поводом обележавања предстојећег Међународног дана људских права, поручила студентима ромске националности да треба да се школују и буду пример својим сународницима.

Михајловићева са студентима ромске националности:

„Мора више вас да се школује, да буде више школа као што је Висока школа у Вршцу. Једино ако учите и ако сте образовани можете допринети већој инклузији ромске заједнице у друштво“, рекла је Михајловићева, саопштено је из њеног кабинета.

Михајловићева, која председава Координационим телом за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња, рекла је да је суштина свих мера које Влада спроводи да ромска заједница буде део друштва.

„Нема разлике међу нама, ми смо једно. Важно је да заједно радимо и постигнемо помаке“, додала је Михајловићева.

Директор Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло рекао је да не можемо говорити о људским правима без поштовања права жена и мањина.

„Право на једнакост, слобода од дискриминације, слобода вероисповести и право на образовање део су нашег ДНК. Желим да будете уједињени и поносан сам што Међународни дан људских права обележавам са вама“, истакао је Сен Ло.

Председник Националног савета ромске националне мањине Тефик Рамадановић нагласио је да је школа у Вршцу одличан промер добре праксе свеобухватне интеграције Рома.

„Само заједничким залагањем можемо постићи циљ, а то је пуна укљученост Рома у друштво. Хвала потпредседници Владе што ради са нама и што је одржала обећање и посетила школу данас“, рекао је Рамадановић.

Висока школа струковних студија за образовање васпитача увела је 2006. године наставу на ромском језику.